Eklenme Tarihi: 06/03/2019
Hanedan Ressamı Abdülmecid Efendi

Osmanlı hanedanın son veliahtı ve halifesi Abdülmecid Efendi, Osmanlı siyasal yaşamında ve sanat ortamında derin izler bırakan bir şehzadedir. Hat, müzik, edebiyat alanlarının yanı sıra resimle de ilgilenmekteydi. Sanata olan düşkünlüğü Osmanlı sanatını olumlu yönde etkilemiştir.

 

Abdülmecid Efendi

Abdülmecid Efendi’nin şehzade, veliaht ve halife kimliği sanatının şekillenmesinde büyük öneme sahiptir. Abdülmecid Efendi’nin mimari ile de ilgilendiğine dair bulgular vardır. Saray koleksiyonlarındaki çizimler bunun kanıtı niteliğindedir. Bağlarbaşı'ndaki köşkün yenilenmesi sırasında önemli katkıları olmuştur. Giriş ve iki yan duvarın çini ve kalem işlerinin tasarımı, kufi yazılı kitabeler kendisine aittir.

Abdülmecid Efendi’nin en etkili olduğu sanat dalı resimdir. Hanedan bilincini, inançlarını, siyasal görüşlerini ve estetik kaygılarını yansıtan ve bugüne kadar yaşatan resimleridir.

 

Abdülmecid Efendi'nin Haremde Beethoven adlı eseri

Abdülmecit Efendi’nin resimlerinde portreler sıkça görülmektedir. Hanedan üyeleri Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, IV. Murad, III. Selim, II. Mahmud ve Sultan Abdülaziz gibi geçmiş Osmanlı hükümdarlarını da resmetmiştir.

Babası Sultan Abdülaziz döneminde saray emrinde çalışan Chelebowsky, Ayvazovski, Guillemet gibi ressamların yanı sıra İstanbul’a gelen yabancı elçilik çevrelerinde çalışan başka Avrupalı mimar ve ressamlardan etkilenmiştir.

Son Güncelleme: 18/04/2019 Yazan: Bayrak Müzayede


Henüz Yorum Yapılmamış !
Yorum yapabilmek için giriş lütfen giriş yapınız. Üye Girişi
Başarıyla Sepete eklendi !