Loading....
Düşük ateşte pişen, az sırlı, farklı dekorlara sahip Çanakkale seramikleri geçmişten günümüze ulaşıp 19. yüzyıldan itibaren yerli ve yabancı koleksiyonlara girmeye başlamıştır.
Hamuru genellikle kırmızıdır ve sırları genelde tek renktir. Günlük kullanımdan çok hediye ve hatıra olarak kullanılmıştır. Serbest fırça darbeleri ile “millet işi” diye adlandırılmıştır.
Çanakkale’nin konumu itibari ile kolaylıkla hediyelik ve koleksiyonluk olarak geniş coğrafyalara dağılmıştır. Farklı formlarda üretilip bazen düz tabak şeklinde bazen bir at formunda karşımıza çıkmaktadır. En sık rastlanan form ise örgülü sepet şeklinde görünen Çanakkale seramikleridir.
Çanakkale seramiklerinde form dışında dekor çeşitliliği de dikkat çekmektedir. Ağız kısımlarındaki kuş, horoz, at gibi hayvan kabartmaları şeklinde yapılan süslemelerde eski halk sanatındaki yansımaları bulmak mümkündür.
Çanakkale seramiklerinde bazen boyama doğrudan hamur üzerine yapılır, kuruduktan sonra sıra batırılıp sonrasında fırınlanır. Bu seramiklerde çoğu zaman şeffaf sır kullanılır. Seramiklerin boyamasında ise iki tip dikkat çekiyor. Birincide çok kullanılan desenler fırça darbeleri ile işlenir, bu boyama ciddi ustalık ister. İkinci tipte ise kontur daha koyu olur ve mor, siyah ve kahverengi ile çizilip içi doldurulur.
Bu harika halk sanatının tüm dünyada hatrı sayılır miktarda koleksiyoneri mevcuttur.
Son Güncelleme: 18/04/2019 Yazan: Bayrak Müzayede